Honung
Honung görs av honungsbin. Bina samlar in nektar från blommor och andra växtsafter. När bina transporterar nektarn i sina honungsmagar tillsätts enzymer.  I kupan lägger de sedan nektarn i vaxkakor och sänker vattenhalten. När vattenhalten är den rätta är honungen färdig och bina försluter cellerna med vaxlock.
Honung är ett skyddat namn. Endast bihonung utan tillsatser får kallas honung.
 
Sorthonung
Beroende på var bina har hämtat nektarn kommer honungen de gör att få olika egenskaper. Honungen kommer att skilja sig i färg, smak men också om den förblir flytande. Vill man ha en renodlad honung slungar biodlaren direkt efter att en viss sorts blomma slutat blomma. Sorthonung är inte helt vanligt, men de sorter som oftast förekommer är rapshonung, hallonhonung, maskroshonung, lindhonung, ljunghonung och skogshonung. 
Raps har en mildsmak och är ljus nästan vit.
Hallonhonung och är precis som rapshonungen mild och vit.
Masroshonung är gul och aromatisk.
Lindblomshonung har en frisk smak lite åt mentholhållet,  Honungen är svagt ljusgrön.
Lindhonung kan vid lusrika år ha en helt annan karaktär då bina förutom att hämta nektar från blmmorna även samlar in sötma från blad och barr denna honung blir mörkare och får en annan smak. Läs mer om honungsdagg nedan.
Ljunghonung  är en mörk  honung som är lite geléaktig i konsistensen. Den är kraftigt aromatisk.
Skogshonung är en mörkare honung med mycket arom. Detta är oftast inte en blomsterhonung utan en honung från blad och barr. Läs mer om honungsdagg nedan.

Honungsdagg skogshonung lusahonung
Honungsdagg, skogshonung, lusahonung, kärt barn har många namn. Torra, lusrika somrar händer det att bina producerar honung av växtsafter från barr och löv. När lössen angriper löven (eller barren ) bildas söta växtsafter som bina samlar in och gör honung av. Denna honung har en annan sammansättning av sockerarter och förblir oftast flytande betydligt längre än vanlig svensk honung.
Svensk honung
Med den flora vi har i Sverige är den honung som bina producerar här oftast av en typ som kristalliserar relativt fort och blir fast. Det finns några undantag däribland klockljung och skogshonung. Läs mer om flytande honung nedan.
 
Flytande honung
Om honungen är flytande eller fast beror till största delen av från vilka blommor bina hämtat nektarn.  Nektar från olika blommor har olika sammansättning av sockerarter. Honung består i huvudsak av sockerarterna druvsocker och fruktsocker. Beroende på det inbördes förhållandet mellan dessa sockerarter blir honungen antingen flytande eller fast. Akaciahonung är en sort som är naturligt flytande. På grund av att många föredrar flytande honung förekommer också en del fuskhonung på marknaden. En del producenter tillverkar honung som de tillsätter lite fruktsocker i för att honungen ska förbli flytande. Det är i sig inte förbjudet men man får inte kalla det för honung längre.
 
Honung hantverk
Förr i tiden pressade man ut honungen ur vaxkakorna. Sedan hällde man upp honungen på burk och lät den stå. Efter hand börjar honungen kristallisera och honungen får en sockrig karaktär. Denna typ av honung kallas ibland för gammaldags honung. Vissa föredrar tom denna sockriga honung. När man vill undvika att honungen blir ”sockrig” kommer själva hantverket in. Biodlaren rör honungen varje dag tills den har kristalliserat klart. Detta är ett mycket tungt arbete, men resultatet blir en mjuk och fin honung. Det finns också andra metoder som ympning. Oavsett vilken metod man använder sig av är detta ett hantverk som, när biodlaren gjort rätt, ger en mjuk och fin konsistens på honungen.
Rå honung/ Raw honung
Rå honung/ Raw honung är honung som inte värmts upp högre än 35 grader, vilket ör den temperatur som honungen har i bikupan.  Andra namn på detta är kallslungad eller kallrörd honung.
Den honung som är ”mest rå” är kakhonung.
 
 
Kallslungad honung
Kallslungad honung är ett begrepp som kommer från tyskans Kallt geschleudert. Hur utrycket uppkommit är i obegripligt. Att slunga honung går till så att man tar bort vaxlocken från bikakan. Och sedan placerar honungen i en slunga som är en sorts centrifug som slungar ut honungen från vaxkakans celler. Vax smälter vid låg temperatur och blir mjukt vid så låg temperatur att du kan forma det ganska bra med händerna. Bivaxet gör det i princip omöjligt att slunga varmt.
Rå honung
Smaksatt honung
Honung är en fantastisk smakbärare och att smaksätta honungen kan öka användningsområdena för den. Att tex smaksätta med eucalyptus och menthol  tillför honungen ytterligare en dimension då den hjälper till att öppna luftvägarna vid en förkylning. Eftersom honung är ett skyddat namn får man kalla produkten det för något annat och tydligt ange att den innehåller honung och tex eucalyptus. Vill du veta mer läs livsmedelverkets förordning om honung. För att få smaksätta honung och sälja måste biodlaren vara registrerad och godkänd som livsmedelsproducent hos Miljö och hälsa eller Livsmedelsverket.
Förkylning
Honung vid förkylning är en gammal huskur. Honungen är både hostdämpande och slemlösande och därför alldeles utmärkt när du är förkyld.
 
Honung  näringsvärde

Näringsvärde per 100 g honung
Kalorier 332 kcal
Proteiner 0,3 g
Kolhydrater 81,5 g
(varav Sockerarter  74,7 g)
Aska 0,2 g
Vatten 18 g
Honung innehåller även små mängder av nedanstående
Fosfor, Jod, Järn, Kalcium, Kalium, Magnesium, Natrium, Zink Vitamin,  B2 (riboflavin), Vitamin B3 (niacin), Vitamin B6, Vitamin C
 
Kakhonung  jugfruhonung
Kakhonung är honung som fortfarande är kvar i bivaxkakan. Detta är den råaste honung man kan få tag på. Helt obehandad, orörd av människa och kallas därför ibland för jungfruhonung. När man äter den skär man ut en lagom stor bit av vaxkakan. Man stoppar den i munnen och tuggar så att honungen kommer ut, utan att svälja vaxet. Till sist har man en liten vaxboll kvar i munnen som man spottar ut.
Honung till barn under 1 år
Man ska inte ge honung till barn honung under 1 år.
I naturen där bina vistas finns butoliumbaktrier (Clostridium boulinum). Livsmedelsverkets rekommendationer är därför att inte ge barn under 1 år honung, ej heller bipollen eller bibröd.
 
Att värma honung
Vill man ha kvar alla nyttigheter i honungen bör man inte värma den till mer än 35 grader (bikupans temperatur). Ju längre tid och högre temperatur man utsätter honungen desto fler näringsämnen förstörs. När sötar ditt te med honung, vänta då med att tillsätta honungen när teet har rätt dricktemperatur.
 
Honung och blodsocker
Honung är trots att den smakar sött en sur produkt och har ett PH på ca 3,9. Den påverkar blodsockret mindre än socker, ungefär lika mycket som att äta äpple.

Honung och blodsocker Kakhonung  jungfruhonung Honung näringsvärde kallslungad honung raw honung rå honunghonung hantverk  flytande honung honungsdagg lusahonung skogshonung sorthonungHonung och blodsocker Kakhonung  jungfruhonung Honung näringsvärde kallslungad honung raw honung rå honunghonung hantverk  flytande honung honungsdagg lusahonung skogshonung sorthonung Honung och blodsocker Kakhonung  jungfruhonung Honung näringsvärde kallslungad honung raw honung rå honunghonung hantverk  flytande honung honungsdagg lusahonung skogshonung sorthonung