Skrädda kakor (5 st)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk honung2 tsk fänkål
1 tsk anis
9 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Smula jästen. Smält smör häll i mjölk och värm fingervarmt Rör ut jästen i lite av degspadet. tillsätt resten, honung, salt och kryddor. Häll i rågsikt och arbeta degen kraftigt. Låt degen vila 10 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig med vetemjölet. Dela i fem delar. forma delarna till bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor. Ta ut ett litet hål i mitten  på vaje kaka. Nagga med gaffel och låt dem jäsa. Gräddas i 250 grader ca 10 minuter.


 

Proteinrikt bröd

1 burk kikärtor (400g)
50 g jäst
4 tsk salt
1 dl rapsolja
2 msk honung
10 dl rågsikt
ca 17 dl vetemjöl


Mixa kikärtor med  3 dl vatten tills det blivit en slät gröt. Tillsätt vatten så att det blir totalt 1,4 l av gröten och vattnet. Värm fingervarmt. Smula jsten i en buke och häll vätskan över. Tillsätt salt, olja och honung. Rör i rågsikt och drygt hälften av vetemjölet. Arbeta i resten av mjölet och låt jäsa i 30 minuter. Tag ut degen på bakbordet och knåda lätt. Rulla till bullar  och lägg dem i 8 rader med 2 cm mellanrum. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. (Pensla med ägg och strö över flingsalt.) Gräddas i mitten av ugnen 225 grader, ca 15 minuter.

 

Honung bröd honungskräddakakor honung proteinrikt bröd Honung bröd honungskräddakakor honung proteinrikt bröd Honung bröd honungskräddakakor honung proteinrikt bröd Honung bröd honungskräddakakor honung proteinrikt bröd Honung bröd honungskräddakakor honung proteinrikt bröd